Ποιοτικός χρόνος: Πραγματικότητα ή δικαιολογία;

9:02 π.μ.

via
Οι σημερινοί γονείς νοιώθουν τόσο μεγάλη ανάγκη να αναθρέψουν ένα παιδί με πολλές γνώσεις και συνεπώς φορτωμένο πρόγραμμα, που χάνεται ο ουσιαστικός χρόνος μαζί του. Οι πολλές ώρες εργασίας των γονιών, το καθημερινό άγχος και όλα τα επακόλουθα που μπορεί να επιφέρει μια κρίση, οδηγούν το γονιό στην απομάκρυνση απο το παιδί. Πολλοί από εμάς γυρνάμε από τη δουλειά και απλά συνοδεύουμε το παιδί στις απογευματινές του δραστηριότητες όπως μπαλέτο, μπάσκετ κλπ.  ή το γεμίζουμε δώρα.  Νοιώθοντας έτσι ότι καλύπτουμε τον χρόνο που είμαστε μακρυά του. Τον καλύπτουμε όμως; Και φυσικά όχι.

Τα παιδιά από τη γέννηση τους μέχρι την ενηλικίωση χρειάζονται την απαραίτητη προσοχή από τους γονείς. Και όταν λέμε προσοχή, εννοούμε ουσιαστικό χρόνο. Χρόνο μέσα στον οποίο λαμβάνει χώρα ουσιαστική αλληλεπίδραση με το παιδί. Κάνουμε κοινές δραστηριότητες, παίζουμε, μιλάμε, δείχνουμε την αγάπη μας, είμαστε γονείς ουσίας.

Δεν είναι εφικτό να χωρίσουμε τον χρόνο από την ποιότητα. Σιγουρα ο περισσσότερος χρόνος με τα παιδιά μας αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια στο να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και τις επιθυμίες τους. Ένας γονιός όμως που είναι απόλυτα αφιερωμένος χρονικά στο παιδί του, δεν είναι απαραίτητο ότι καλύπτει τις ανάγκες του ούτε ένας γονιός με λιγότερο χρόνο είναι χειρότερος γονιός και αγαπάει λιγότερο το παιδί του. Η τομή είναι δύσκολη και οφείλουμε εμείς οι ίδιοι να την βρούμε. Ο ποιότικος χρόνος είναι χρόνος που επιθυμούμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι να περάσουμε με το παιδί μας, χωρίς καταναγκασμό και με πλήρη αφοσίωση σε αυτό. Αν λοιπόν δεν τα καταφερνουμε ειναι προτιμότερο να έχουμε και λίγο προσωπικό χρόνο για εμας ώστε να καλύπτουμε και τις δικές μας ανάγκες για να μπορούμε να είμαστε στο 100% στον χρόνο που αφιερώνουμε στο παιδί μας.

Μια ειδική περίπτωση συνιστούν και οι μονογονείς.  Ένας μονογονέας μπορεί πολλές φορές να νοιώσει την ανάγκη του να γίνει ο σούπερ γονιός καλύπτοντας την παραμικρή επιθυμία του παιδιού του. Μην ξεχνάμε όμως το πόσο εξουθενωτικό μπορεί να είναι να είσαι μονογονέας, με πολλές υποχρεώσεις και μειωμένο χρόνο. Μην φτάνουμε λοιπόν στο άλλο άκρο. Αν νοιώθετε εξουθενωμένοι από την κούραση μπορείτε απλά να περάσετε χρόνο με το παιδί απλά ακούγωντας μουσική ή διαβάζοντας ξαπλωμένοι ένα αγαπημένο του βιβλίο.

Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει χρόνος, ας δώσουμε «ποιότητα» στις στιγμές που ζούμε με τα παιδιά μας, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη τους και στην ευτυχία τους. Δεν υπάρχει όριο χρονικό για να ορίσουμε και κυρίως δεν είναι σταθερό. Υπάρχουν φορές που το παιδί μας έχει περισσότερη ανάγκη , όπως πχ μετά το θάνατο κάποιου προσφιλούς προσώπου ή μιας δυσκολης προσωπικής του στιγμής.  Σε αυτες τις περιπτώσεις οφείλουμε να προσαρμοστούμε, έστω και για λιγο διάστημα, στις ανάγκες του παιδιού, και σε ποιότητα και σε χρόνο. Ο χρόνος θα καθοριστεί από τις ανάγκες του παιδιού (συμπεριφορά στο σπίτι, στο σχολείο, αντιδράσεις γενικές κλπ).

Ο ποιοτικός χρόνος επομένως δεν εγκλωβίζεται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δώστε λοιπόν ποιότητα σε ότι κάνετε με το παιδί σας στην καθημερινότητα του. Κάντε διασκεδαστικό το πρωινό ξύπνημα, επιλέξτε μαζί τα ρουχα που θα βάλει, ογανώστε το μενού της ημέρας.
Αυτού του είδους η «ποιότητα» στις σχέσεις γονέα παιδιού θα χτίσει γερούς δεσμούς με το παιδί μας, ενώ θα του παρέχει αρκετά εφόδια για μία υγιή ανάπτυξη και υγιή ενήλικη ζωή. Ψάξτε λοιπόν την «ποιότητα» μέσα στην καθημερινότητα σας.

Γιούλη Μπαλίκου για singleparent.gr 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 σχόλια

  1. Πόση αλήθεια κρύβει αυτό το κείμενο! Ξέρεις πόσες φορές νιώθω ενοχές και τύψεις, για τον χρόνο που περνώ με τα παιδιά μου? Κάθε μέρα λέω στον εαυτό μου, πόση σημασία έχει ο ποιοτικός, δημιουργικός χρόνος για τα παιδιά, κάθε μέρα προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα! Καλημέρα Γιούλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *