Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή Διαταραχή Ελλειματικής Πατρότητας;;;;;;;

10:44 π.μ.


photo by Yulie Balikou
«......Πριν δύο χρόνια κάποιος κύριος ονόματι Ντον με συνάντησε στο τέλος μιας διάλεξης και μου διηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία. Ο Ντον ήταν οδηγός φορτηγού και πριν ένα χρόνο ο γιος τους είχε διαγνωστεί ότι έπασχε από Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής (ΔΕΠ)*. Ο Ντον διάβασε τη διάγνωση, και ελλείψει καλύτερης πληροφόρησης, αποφάσισε ότι σημαίνει πως ο γιος του Τρόι δεν λάμβανε αρκετή προσοχή. Αυτό σίγουρα σήμαινε «ελλειματική προσοχή»!

Ο Ντον έθεσε ως στόχο να ασχολείται περισσότερο με τον Τρόι. Πάντοτε πίστευε ότι η ανατροφή των παιδιών ήταν υπόθεση της γυναίκας του, ενώ εκείνος δούλευε για να πληρώνει τους λογαριασμούς. Τώρα, όμως αυτά άλλαξαν. Στις διακοπές, και μετά το σχολείο, όποτε ήταν δυνατόν, έπαιρνε μαζί του με το φορτηγό του τον Τρόι. Τα Σαββατοκύριακα, ενώ συνήθως ο Ντον περνούσε την ώρα του με φίλους του που συνέλεγαν και οδηγούσαν μοτοσικλέτες, τώρα ερχόταν και ο Τρόι.
«Έπρεπε να μετριάσουμε τη γλώσσα μας και να κάνουμε το σωστό, αλλά οι τύποι έδειξαν κατανόηση και μερικοί άρχισαν να φέρνουν και τα δικά τους παιδιά», μου είπε ο Ντον χαμογελώντας. Και να τα καλά νέα: σε δύο μήνες ο Τρόι ηρέμησε τόσο ώστε σταμάτησε τη φαρμακευτική αγωγή. Δεν έπασχε από Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής πλέον. Πατέρας και γιος συνέχιζαν να βγαίνουν έξω μαζί, γιατί το διασκέδαζαν.
Σημείωση: δεν ισχυριζόμαστε ότι όλες οι περιπτώσεις Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής είναι στη πραγματικότητα διαταραχές ελλειματικής πατρότητας, αλλά αρκετές είναι.....»
Από τον Steve Biddulph  «Μεγαλώνοντας Αγόρια».
*Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ, διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder) είναι μια από τις συχνότερες νευροαναπτυξιακές διαταραχές και εμφανίζεται ως δυσκολία στη διατήρηση εστιασμένης προσοχής ή/και υπερκινητική -παρορμητική συμπεριφορά σε βαθμό ασύμβατο με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.  Τα πυρηνικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ εκδηλώνονται με ποικίλους συνδυασμούς και συνήθως περιπλέκονται με άλλα συναισθηματικά προβλήματα ή διαταραχές συμπεριφοράς. Σήμερα, η ΔΕΠΥ θεωρείται ότι σχετίζεται με πολλαπλούς γενετικούς ή άλλους βιολογικούς παράγοντες που προκαλούν ιδιαιτερότητες στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου. Η ΔΕΠΥ αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα μάθησης και συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας, παρουσιάζεται στο 5-7% των παιδιών παγκοσμίως και στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικά ελλείμματα παραμένουν στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή.Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ είναι απαραίτητη για την πρόληψη των μακροχρόνιων επιδράσεων στην καθημερινή λειτουργικότητα και προσαρμογή των πασχόντων ατόμων στο σχολικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον.  
Πηγή : http://adhd.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Αναγνώστες

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *