Όταν οι άλλοι ρωτάνε για μια ιδιαιτερότητα του παιδιού μου…

10:44 π.μ.


Photo via http://www.schreiberpediatric.org/index.php?pID=75

Όλοι είμαστε ιδιαίτεροι κατά μία έννοια και ως έτσι θα πρέπει να λειτουργούμε απέναντι σε μία ιδιαιτερότητα, όπως η αναπηρία, το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Asperger.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους άλλους:
(1) Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θα υπάρξουν ερωτήσεις. Οι άνθρωποι που κοιτάζουν και ενεργούν με αγένεια απέναντι στην ιδιαιτερότητα του παιδιού σας είναι περίεργοι και κυρίως αδαείς σχετικά με το θέμα. Θα πρέπει να αποδεχθείτε ότι όσο και αν δεν σας αρέσει, οι άνθρωποι θα κάνουν αγενείς ερωτήσεις. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κακές προθέσεις.
(2) Εξασκηθείτε. Μόλις αποδεχθείτε ότι πρόκειται να συναντάτε αγενείς ερωτήσεις σχετικά με το παιδί σας, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να είναι πιο σίγουρος, ήρεμος και έτοιμος όταν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση. Σκεφτείτε τις ερωτήσεις που μπορεί να συναντήσετε, όπως "γεννήθηκε το μωρό σας έτσι;" Παίξτε το παιχνίδι της ανταλλαγής ρόλων με κάποιο μέλος της οικογένειας. Κάποιος από εσάς ενεργεί ως ο ερωτών και ο άλλος απαντά διακριτικά.
(3)Απαντήστε σε αγενείς ερωτήσεις όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ευγένεια. Για παράδειγμα, όταν ανταποκρίνεσαι σε μια ερώτηση όπως "Τι συμβαίνει με το παιδί σας;", η απάντηση, "Τίποτα δεν συμβαίνει με το παιδί μου. Απλά έχει σύνδρομο Asperger."


(4) Εκπαιδεύστε τον ερωτώντα. Και τα παιδιά και οι ενήλικες που κοιτούν τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί κάνουν συχνά αγενείς ερωτήσεις απλά και μόνο επειδή είναι περίεργοι. Θα αισθανθείτε καλύτερα αν αρχίσετε να εκπαιδεύετε αυτούς τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει σύνδρομο Down, εξηγήστε για το επιπλέον χρωμόσωμα που προκαλεί αυτή την κατάσταση. Τονίστε πόσο ταλαντούχο είναι το παιδί σας και πόσο περήφανη/ος είστε γι 'αυτόν.
(5) Φύγετε μακριά. Αν οι απαντήσεις και η διάλεξη σας σχετικά με τη φύση της ιδιαιτερότητας του παιδιού σας δεν είναι αρκετό για να κατευνάσει την περιέργεια ενός τρίτου, τότε μπορείτε να φύγετε, ακόμη και αν αισθανθείτε αγενής. Αν πρόκειται για ένα άλλο παιδί που ρωτάει απαντάτε "Δεν είναι ωραίο να λες αυτά τα πράγματα για κάποιον άλλον" και να οδηγείτε το παιδί σας μακριά. Αν πρόκειται για έναν ενήλικα, απλώς λέτε, «Όλα είναι καλά με το παιδί μου," και φεύγετε.
Διδάξτε το παιδί σας για το πώς να χειριστεί καταστάσεις στρες που προκαλούνται από άλλους. Το παιδί σας θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις της ζωής. Διδάξτε του να είναι ο καλύτερος άνθρωπος που ξέρετε ότι είναι. Και κυρίως αποδεχθείτε πρώτα εσείς την οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα του παιδιού σας για να μπορέσει και το ίδιο να το αποδεχθεί. Μιλήστε με άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιο θέμα. Απευθυνθείτε σε κάποιο οργανισμό ή φορέα σχετικό με την ιδιαιτερότητα του παιδιού σας και γίνετε μέλη. Η «ανταλλαγή καλών πρακτικών» θα μπορούσε να σας βοηθήσει, όπως και το συναίσθημα ότι δεν είστε μόνοι. Τέλος, μην καταναλώνετε την ενέργεια σας στο να ανησυχείτε πως θα αντιδράσουν οι άλλοι, έχετε τόσα πολλά να κάνετε με το παιδί σας!!!
Αφιερωμένο στο γλυκό Mermigkaki και στους ανθρώπους που είναι πλάι του ... Είμαι σίγουρη ότι θα ακούω συχνά καλά νέα για την πορεία όλων σας!Να είστε καλά!
Πηγές :     ehow.com, albrechts.com,specialchildren.about.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Αναγνώστες

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *