Μαμά, τι άλλαξε στη σχέση σου με το μπαμπά μετά από μένα;;;

12:57 μ.μ.

Πως αλλάζει η σχέση του ζευγαριού με τον ερχομό του παιδιού;;;;

«Όταν αποκτάς παιδί, δημιουργείται μία έκρηξη στον γάμο σου και όταν η σκόνη καθήσει, ο γάμος σου θα είναι διαφορετικός από πριν. Όχι καλύτερος, απαραίτητα, ούτε χειρότερος, αλλά διαφορετικός» Nora Ephron
Όσο προετοιμασμένοι και να είμαστε για τον ερχομό του παιδιού, οι ισορροπίες στο ζευγάρι αλλάζουν. Πριν τον ερχομό του παιδιού ήσασταν απλά ζευγάρι, τώρα είστε και γονείς. Με λιγότερο χρόνο για εσάς, για τον σύντροφό σας, για τους φίλους σας, για τη δουλειά σας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το αίσθημα ικανοποίησης στον γάμο μας παίρνει την κατιούσα μετά την έλευση του πρώτου παιδιού. Μεταβάλλονται οι ρόλοι, αλλάζουν οι στόχοι, μειώνεται η επικοινωνία, αυξάνεται το στρες. Κι όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά, παρόλο ότι απέχουν από την εξειδανικευμένη εικόνα της μητρότητας-πατρότητας που είχαμε.
Τι ακριβώς όμως συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι αποκτά παιδιά;
Συνηθισμένο, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, είναι ένα μωρό να προκαλέσει αισθήματα ζήλιας. Το μωρό παίρνει τόσο χρόνο από τη μαμά που πολλές φορές οι μπαμπάδες νοιώθουν παραμελημένοι. Πολλές φορές νοιώθουν όμως ότι δεν εχουν και τον ίδιο χρόνο με το παιδί τους, με τον χρόνο που έχει η μαμά (λόγω εργασίας). Και όλα αυτα τα συναισθήματα είναι απολύτως φυσικολογικά, εφόσον αλλάζει δραστικά η δομή της οικογένειας.
Και για τη νέα μαμά, όμως, οι αλλαγές είναι μεγάλες. Δεν έχει χρόνο να περιποιηθεί τον εαυτό της, έχει παραπανίσια κιλά λόγω εγκυμοσύνης και πιθανότατα μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια λόγω έλλειψης ύπνου. Δεν είναι εύκολο μια μαμά τους πρώτους μήνες, μετά τον ερχομό του παιδιού, να συμφιλιώσει την εικόνα της μαμάς με αυτην της γοητευτικής γυναίκας που είχε και πριν.
Με τον ερχομό του παιδιού γίνεται συνήθως και πιο συχνή η εμπλοκή των συγγενών. Όλοι έχουν κάτι να πουν αναφορικά με την ανατροφή του παιδιού και οι εντάσεις μεταδίδονται στο ζευγάρι. Συνήθως η μαμά επιθυμεί μεγαλύτερη εμπλοκή της μαμάς της, παρά της μητέρας του άντρα της. Το ζευγάρι αρχίζει πλέον να διαφωνεί και ως προς τον τρόπο προσέγγισης του μωρού (το σηκώνουμε όταν κλαίει; Το ταϊζουμε όταν αυτό θέλει; Κλπ).
Όσο δύσκολος και να είναι ο ερχομός ενός παιδιού, μπορεί να διευκολυνθεί με την προετοιμασία του ζευγαριού. Συζητήστε με ζευγάρια που έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά, συζητήστε με τον σύντροφό σας για τις προσδοκίες του μετά τον ερχομό του παιδιού, αλλά και καθορίστε τί πιθανά θα αναλάβει ο καθένας.
Καποιοι είναι πιο ώριμοι και πιο συνειδητοποιημένοι στο να αποκτήσουν παιδί, κάποιοι βρίσκονται εκτός των νερών τους. Όλοι όμως αλλάζουν τις ισορροπίες τους. Μετά τον ερχομό του παιδιού, κρατήστε ανοιχτή την επικοινωνία με τον σύντροφό σας, δείξτε του τρυφερότητα, αφήστε ατομικό χρόνο για τον καθένα (όπως να βρεθείτε με φιλους), βρείτε κοινούς τρόπους ανατροφής (ακόμη και μοίρασμα, ο ένας αναλαμβάνει τον υπνο και ο άλλος τη διατροφή). Κι αν ακόμη οι έρευνες δείχνουν ότι η πλειονότητα των ζευγαριών περνάει δύσκολα, υπάρχει και εκείνο το ποσοστό που αποδεικνύει ότι υπάρχουν λύσεις.

Γιούλη Μπαλίκου για το anatropionline.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 σχόλια

  1. Ανώνυμος2/12/14 14:52

    Πολύ όμορφο άρθρο και αληθινό! Μετά τον ερχομό του παιδιού όντως όλα είναι πολύ διαφορετικά!
    Όσο και να περιμένεις τις αλλαγές, έρχονται τα πάνω κάτω και χρειάζεται πολύ υπομονή και ανεκτικότητα από όλα τα μέλη τις οικογένειας, για να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν τα νέα δεδομένα. Φυσικά αυτό συμβαίνει με τον καιρό και εφόσον υπάρχει αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ♥ χρειάζεται χρόνος για να βρεθούν οι ισορροπίες :)
      ευχαριστω για το σχόλιο Αναστασία :)

      Διαγραφή
  2. Καλή χρονιά, με υγεία και χαρά! Περιμένω με αγωνία το επόμενο άρθρο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εγω περιμένω τις εξαιρετικές συνταγές σου Κρυσταλλία :) !!!!

      Διαγραφή
  3. Ο συζυγικός ρόλος δεν αναιρείται σε καμία περίπτωση απο την στιγμή που ξεκινά ο γονεικός ρόλος. Κάθε ευκαιρία για να ενισχύει ο ένας σύντροφος τον άλλον δεν θα πρέπει να μένει ανεκμεττάλευτη. Ωραίο άρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αναγνώστες

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *