Είναι αλήθεια...Τα έμβρυα ακούν και μαθαίνουν στη μήτρα!

1:12 μ.μ.


Η διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί πια, για το ευρύτερο επιστημονικό πεδίο, μία πλούσια πηγή πληροφοριών και προκαλεί το ενδιαφέρον για περαιτέρω διερεύνηση με πολλά πλέον δεδομένα. Η αρχή του άγραφου πίνακα (tabula rasa) του μωρού έχει πλέον καταρρεύσει. Η μνήμη και η μάθηση ξεκινάει από την κοιλιά! Αντιδρούμε στις πληροφορίες του περιβάλλοντος πριν ακόμη γεννηθούμε.

Οι ψυχολόγοι Anthony De Casper και Melanie Spence (Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας) διεξήγαγαν ένα πολύ απλό πείραμα. Ζήτησαν από μια ομάδα εγκύων γυναικών να διαβάζουν δυνατά μία ιστορία ενός συγκεκριμένου συγγραφέα δύο φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων της εγκυμοσύνης τους. Λίγες ημέρες μετά τη γέννηση, τα μωρά άκουσαν ηχογραφήσεις δύο ιστοριών του ίδιου συγγραφέα. Η μία ιστορία ήταν αυτή που διάβαζαν οι έγκυες, η άλλη ήταν μια ιστορία του ίδιου συγγραφέα που τα νεογέννητα δεν είχαν ακούσει ποτέ πριν. Δέκα από τα 12 νεογνά αναγνώρισαν την οικεία ιστορία, συγκριτικά με την ιστορία που δεν είχαν ακούσει ποτέ, δείχνοντάς το με την αλλαγή του ρυθμού θηλασμού.

Τα μωρά λοιπόν μπορούν να θυμηθούν και η μνήμη τους δεν περιορίζεται στους ήχους. Έρευνες πλέον υποστηρίζουν και τη μνήμη γεύσης και όσφρησης πριν από τη γέννηση. Πολλές χημικές ενώσεις μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα, να εισέλθουν στο αμνιακό υγρό και να παρέχουν στο έμβρυο γεύσεις και οσμές.

Κι η δυναμική δε σταματάει εδώ. Όλες οι αισθήσεις στο έμβρυο έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται. Αρκεί να παρακολουθήσουμε το έμβρυο κατά τη διάρκεια της αμνιοκέντησης και να δούμε την αντίδρασή του απέναντι στη βελόνα που πλησιάζει. Είναι, πλέον, σημαντικές οι έρευνες που δείχνουν ότι τα έμβρυα ονειρεύονται από την 23η εβδομάδα (Birnholz, 1981).

Τα συναισθήματα της μέλλουσας μαμάς έχουν, επίσης, επιρροή στο έμβρυο.Όταν για παράδειγμα η μαμά είναι αναστατωμένη, ο ρυθμός των καρδιακών παλμών των εμβρύων αυξάνει. Όταν αναπτύσσεται δεσμός μεταξύ μητέρας και εμβρύου, το παιδί αναπτύσσει το συναίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης όταν πια γεννηθεί. Χαϊδέψτε την κοιλιά σας και μιλήστε στο μωρό. Τραγουδήστε και διαβάστε παραμύθια. Κινητοποιήστε τον μπαμπά να συμμετέχει. Αν και οι πατεράδες αρχίζουν να δένονται πολύ μετά τη γέννηση, ωστόσο μπορούν να βοηθήσουν πηγαίνοντας με τη μητέρα για τον καθιερωμένο υπέρηχο, χαϊδεύοντας την κοιλιά της μαμάς και νοιώθοντας τις κινήσεις του μωρού.

Το έμβρυο λοιπόν, δέχεται αυτές τις πληροφορίες και διαμορφώνει μία πρώτη "εικόνα" για τον έξω κόσμο. Η αναγνώριση ότι η εκμάθηση ξεκινάει πριν τη γέννηση, μας παρέχει νέα δεδομένα για το έμβρυο, την εγκυμονούσα και της σχέσης μεταξύ τους. Το έμβρυο δεν αποτελεί μία αδρανή άμορφη μάζα, αλλά ένα ενεργητικό και δυναμικό πλάσμα, που ανταποκρίνεται και ξεκινάει την προσαρμογή του για τον κόσμο που θα βρεθεί σύντομα. Η έγκυος γυναίκα δεν είναι ένας παθητικός φορέας εμβρύου, αλλά μία ισχυρή και συχνά θετική επιρροή στο παιδί της πριν ακόμα αυτό γεννηθεί. Και η εγκυμοσύνη δεν είναι μια αναμονή εννέα μηνών για το μεγάλο γεγονός της γέννησης, αλλά μια κρίσιμη περίοδος για την μελλοντική ευημερία και την αντιμετώπιση των ασθενειών για την μετέπειτα ζωή του μωρού.


Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφικά, συναισθηματικά και σωματικά ζωή κατά τη διάρκεια της κύησης. Τα νέα, πλέον, ερευνητικά δεδομένα συνηγορούν υπερ μιας γερής θεμελίωσης πριν τη γέννηση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ζωής εκτός αμνιακού σάκου. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η μητρότητα ξεκινάει πολύ πριν την γέννηση και ο ρόλος μας είναι καθοριστικός!

Γιούλη Μπαλίκου για drkakaletris

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Αναγνώστες

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *